Klik hier om naar het einde van deze pagina te gaan

Jan Mars
redactie, productie en bewerking
van teksten, woorden en taal


Weblog: gratis meningen

Assholes
Opinions are like assholes: everybody has one, zegt Clint Eastwood, en hij heeft gelijk. Ik houd ermee op mijn meningen te geven. Ik heb ze nog wel, maar ik wil voorkomen dat ik als een soort Arnon Grunberg loze meninkjes ventileer die nergens iets mee te maken hebben en bovendien niet om te lachen zijn.
Lees al mijn meninkjes, ik heb ze een jaar of vier opgeschreven, maar verwacht niet dat er nieuwe bijkomen.
 


1 i 2014
Vuurwerk

Dat de politie met het massaal oppakken van vermeende relschoppers in Veen in Brabant haar boekje grotelijks te buiten is gegaan, dat is waarschijnlijk. Het is niet goed dat de politie tot zulke draconische maatregelen overgaat, het ruikt ten minste naar intimidatie en bangmakerij (al lijkt mij de term 'razzia', die hun advocaat in de mond nam, nogal overdreven). Flink wat opgepakten komen vrij, of krijgen bij de rechter vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs of wegens aantoonbaar niks gedaan. Voeg daarbij dat iedereen langzamerhand weet dat streng straffen niets uitmaakt voor de kansen op herhaling, en inderdaad: wat is het nut van deze actie?
Tegelijk ontkomt men niet aan een zekere mate van leedvermaak, een schoolpleinachtige emotie van 'eigen schuld, dikke bult'. Die honderd opgepakte jongeren zullen zich vast niet allemaal uitgeleefd hebben met het hinderen of erger van politiemensen, maar ze waren er kennelijk bij. Dat ze de jaarwisseling in de cel hebben doorgebracht: net goed. Dat dreigt dat ze gaan opdraaien voor de kosten van herstel van wat ze aanrichtten:
lekker ph
.
Het zou mij ook absoluut niet verbazen als dit leedvermaak, in essentie verwerpelijk, door geweldig veel 'nette mensen' gedeeld wordt. Dat betekent misschien dat ik verrechts; het betekent misschien ook dat mijn gevoel dat de hufters langzamerhand de samenleving hebben overgenomen, algemener is dan ik altijd denk. En dat het gegniffel om deze actie betekent misschien vooral dat wij nette mensen blij zijn dat de politie nu eindelijk eens een keer heeft ingegrepen, zelfs al is ze haar boekje te buiten gegaan.Klik hier voor blogteksten uit 2009, of 20102011, 2012 of 2013


Klik hier om terug te gaan naar de beginpagina van Jan Mars


Klik hier om naar het begin van deze pagina te gaan.